Impact Academy by Dana Ketels https://impactacademy.be RECHTSTREEKS DANA KETELS LICHAAMSTAAL EXPERT-TRAINER Fri, 01 May 2020 08:30:32 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.2 https://i1.wp.com/impactacademy.be/wp-content/uploads/2020/02/cropped-Color-logo-no-background.png?fit=32%2C32&ssl=1 Impact Academy by Dana Ketels https://impactacademy.be 32 32 162346293 Professioneel communiceren tijdens videomeetings https://impactacademy.be/2020/04/29/professioneel-communiceren-tijdens-videomeetings/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=professioneel-communiceren-tijdens-videomeetings&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=professioneel-communiceren-tijdens-videomeetings Wed, 29 Apr 2020 20:52:51 +0000 https://impactacademy.be/?p=1035 Video en online vergaderen zijn het nieuwe normaal

 

Tijden als deze, waarin we veel meer vanuit huis moeten werken/aan huis gekluisterd zijn, vragen om een nieuwe manier van communiceren. Overal om je heen hoor en zie je het gebeuren; er worden online vergaderingen georganiseerd, er wordt koffie gedronken en geborreld via Zoom of een ander platform en ook worden we steeds creatiever als het gaat om het promoten van ons bedrijf.

Niet eerder werd social media zo overspoeld door video’s over het wel en wee van mensen en bedrijven.

Corona of niet, de behoefte om ervaringen, gebeurtenissen en gevoelens met elkaar te delen is er meer dan ooit tevoren.

En de ontwikkeling van video gaat door, onderzoek wijst uit dat in 2020 maar liefst 82 procent van al het online verkeer zal worden ‘ingepikt’ door video.

Hieronder deel ik de zes meest opvallende feiten over video in 2020 met je:

* Maar liefst 45 procent van de wereldbevolking kijkt op dit moment minstens een uur per week video op social media, met name Facebook en YouTube.

* Video’s worden 1200 procent! meer gedeeld op social media dan foto’s en tekst.

* 64 procent van de consumenten koopt eerder een product nadat ze hierover en video hebben gezien.

* 90 procent van de videokijkers zegt dat video hen geholpen heeft om een beslissing te nemen over de aankoop van een product of dienst.

* Als je video in je e-mailmarketing verwerkt, dan klikt 63 procent door naar de website.

* Maar negen procent van de kleinere bedrijven doet aan videomarketing en laat zo een groot deel van de markt liggen.

Deze cijfers maken duidelijk dat video allang geen ‘vreemde eend in de bijt’ meer is. Sterker: video is een vast onderdeel geworden van de manier waarop we met elkaar communiceren.

Nieuwe platformen:

Zoomen, Skypen, Teach.. we draaien onze hand er niet meer voor om. Waar we enige tijd geleden onze wenkbrauwen nog fronsten bij het horen van de namen van enkele van deze platformen, vinden we het nu de normaalste zaak van de wereld om bij te praten, en te overleggen via beeld. Veranderde omstandigheden (zoals nu door het Corona virus) maken ons vindingrijk en helpen ons over drempels heen.

Als ik alleen al naar mezelf kijk, dan zit ik zo’n 10 uur per week in een online meeting of heb ik er zelf één gefaciliteerd.

Regelmatig neem ik een video op voor mijn digitale platform over lichaamstaal doorgronden en communiceren met impact. In deze blog zoom ik in op video meeting. En ik beloof hierbij alvast dat de blog daarna over video gaat. Wil je daar nu direct al meer over weten? Ga dan naar mijn online platform en bekijk de e-cursus “Hoe kom ik over op video”.

 

Bereid je goed voor!

Inmiddels kunnen de meesten van ons prima uit de voeten met de techniek die bij een online leeromgeving komt kijken. Wat ik wel vaak merk is dat niet iedereen zich goed voorbereid op een online meeting. Iemand krijgt het programma niet ‘aan de praat’ waardoor hij te laat in de afspraak verschijnt of de setting waarbinnen een video is opgenomen is niet bepaald een goede keus, waardoor de video zijn doel voorbij schiet. Dat is jammer en niet nodig.

Ik begrijp dat het niet voor iedereen makkelijk of zelfs wat raar is om voor de eerste keer voor een camera te spreken. En soms zijn mensen zich er niet van bewust wat ze uitstralen als ze naar iemand anders luisteren. Voor het eerst iemand ontmoeten is altijd een beetje spannend en nu dat online gebeurt kan dat extra beladen zijn. Door de onwennigheid vervallen we dan in onze onbewuste patronen, gewoontes als het gaat om lichaamstaal en een eerste indruk achterlaten. Spanning zorgt ervoor dat onze instinctieve hersenen het overnemen van onze ratio en wij dus online niet altijd even effectief communiceren. Voorbereiding is dus key.

 

Graag deel ik een aantal zaken met je die we kunnen doen om, ook online, sterk, betrokken en professioneel over te komen.

 

Voorafgaand aan de meeting.

Eigenlijk spreekt het voor zich, maar toch benoem ik het even: kom op tijd! Ken je het platform niet waarop je bent uitgenodigd? Log van tevoren dan eens in, het geeft je rust als je weet hoe het werkt.

Zorg dat je tien minuten voor aanvang van de meeting achter jouw computer zit.

Ben jij degene die de meeting faciliteert? Stuur dan alle deelnemers de dag ervoor een link met praktische informatie/instructies. Zo hoeft niemand zich af te vragen wat het plan is.

Als de meeting een formeel karakter heeft, dan doe je er goed om vooraf een agenda naar de deelnemers te sturen. Het is fijn om te weten wat er besproken wordt en hoe lang de meeting ongeveer duurt. Online vergaderen kan soms wat rommelig worden als je geen duidelijke structuur aanbrengt. Laat mensen dus niet door elkaar heen praten en geef duidelijk aan wanneer je een punt afrondt en doorgaat naar een volgende. Voorkom oeverloze discussies.

Geef je een presentatie? Hou er dan rekening mee dat goede visuals jouw woorden alleen ondersteunen en dat hier wel degelijk woorden of grote lijnen nodig zijn. Mensen begrijpen je zo beter.

Soms is het handig of zelfs nodig om je scherm met anderen te delen. Zorg ervoor dat de presentatie al klaar staat en hou ondersteunend materiaal bij de hand, zodat je snel kunt switchen. Hou verder je bureaublad schoon en sluit alle andere tabbladen, zo wordt niemand afgeleid.

Zelf gebruik ik altijd een vaste internetverbinding als ik beeldbel. Telefoon, iPad en andere devices leg ik ver buiten mijn bereik, zodat ze mij niet kunnen afleiden van waar ik mee bezig ben.

En last but not least: test! Als je dit vooraf doet en ervaart dat het goed werkt, dan kun je die eventuele ‘bottleneck’ alvast van je lijst strepen.

 

Een online vergadering

Bereid deze goed voor. Zeker als je hem alleen leidt, kun je zo onnodige stress voorkomen.

Persoonlijk zorg ik er altijd voor dat ik een lamp of natuurlijk licht voor me hem en niet achter me.

Draai je dat om, dan kijkt de ander naar een zwarte schaduw en komt jouw gezicht niet goed uit. Via de digitale weg verlies je al wat aan communicatie, dus probeer de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Ik heb bijvoorbeeld een lichtring gekocht voor als een meeting in de avond is of er niet genoeg natuurlijk daglicht is.

 

Als je communiceert via beeld, dan is het extra belangrijk dat je niet te dicht op het scherm of juist te ver van het scherm af zit. Als lichaamstaal expert geef ik je graag mee dat mensen willen zien wat je met je handen doet. Dat zorgt voor meer vertrouwen en veiligheid.  Trouwens handen zijn voor de hersenen een tweede kanaal van informatie en als die met de woorden gelijklopen dan schept dat dubbel vertrouwen.  Uit onderzoek van de hoogste bezoeken aan TED talks is gebleken dat er tijdens de meest succesvole TED talks tot 2 maal meer handbewegingen te zien zijn.

Als je het nog professioneler wilt maken, dan kun je een externe camera met jouw pc verbinden.

Maar heel eerlijk: dat is best een gedoe. Hou het liever eenvoudig.”

 

Goed geluid is cruciaal

Heel vaak zie je mensen met oortjes in of met een headset op (met of zonder microfoon) telefoneren. Zelf gebruik ik een externe microfoon en een hoofdtelefoon. Dat laatste draag ik niet altijd, alleen als er nog meer mensen in huis zijn.

Tijdens een online meeting doe ik de deur van mijn kantoor altijd dicht. En toch maak ik het mee dat de combinatie van een informele en formele meeting al snel in een online praatcafé kan veranderen.

Geluid draagt ver en als niet wilt dat je tot drie verdiepingen onder of boven je te horen bent, dan kun je het best oortjes gebruiken. Oortjes met een microfoon zijn overigens prima, tenminste, als je ervoor zorgt dat het microfoontje ter hoogte van jouw mond zit (en het niet lijkt alsof je hem bij je voeten houdt). Ook als er wat achtergrondgeluid is, dan kun je het best in een microfoon praten.

Vergader je met twee personen aan één pc, zorg dan dat je beiden dicht genoeg bij de microfoon zit, zodat je beiden goed verstaanbaar bent.

 

Tip: tijdens een meeting met veel interactie kun je de personen die niet aan het woord zijn het best zichzelf laten muten (dan kun je ze niet horen als ze praten) en verspringt het beeld niet constant. Zo voorkom je dat mensen spontaan dingen gaan roepen, waardoor niemand elkaar meer verstaat en demeeting zijn essentie verliest.

En: maak vooral afspraken over chatten en telefoongebruik tijdens de meeting. Het is echt heel storend als deelnemers tussendoor hun instagram of mail checken, of de chat van het systeem gebruiken om constant berichten in te posten. Dit leidt iedereen af.

 

Een goede mindset

Zorg dat je zin hebt in de meeting. Ga dus met een positieve, open houding het gesprek in. Is dit de eerste keer dat je afspreekt via video? Dan brengt dat, begrijpelijk, wat spanning met zich mee. En toch, het is niet zo spannend als het lijkt. Vaak zie ik dat mensen na een tijdje compleet vergeten dat ze voor de camera zitten. Dat is overigens niet altijd een pluspunt .. ��.

Gebrek aan enthousiasme en een negatieve houding hebben een zeer grote invloed op onze lichaamstaal, ons zelfvertrouwen en onze uitstaling. Dat zie ik maar al te vaak om mij heen.

 

Lichaamstaal

Je ziet meer dan je denkt. Mensen zijn zich bewuster van hun lichaamstaal wanneer ze spreken dan wanneer ze luisteren. Om privacy redenen kan ik geen screenshots delen van een mijn vorige meetings maar het zou direct duidelijk maken wat we beter kunnen laten.  Hou het aub een beetje deftig en professioneel.

Even een paar voorbeelden die ik aan den lijve heb ondervonden: je hoofd ondersteunen, een gesloten lichaamstaal houding, ergens aan friemelen, in je neus peuteren, maaltijden verorberen tijdens de call en….je haar bijknippen!

Echt, het is gebeurd!  Niet voor niets gaat er een grappige virtual meeting bingo (check progressiondesigners.com) de ronde.

Het haar knippen was tijdens een schoolmeeting setting van één van mijn kinderen. Gelukkig was het geen professionele bijeenkomst, maar toch. Ik kan je vertellen dat ik al het één en ander heb gezien.

 

Eerder in deze blog heb ik het belang van de handen al aangehaald. Als je woorden ondersteunt met jouw handen, dan komt wat je zegt veel levendiger over. Je kunt ook krachtiger overkomen als jebepaalde woorden ondersteunt met een handgebaar. Overdrijf dit niet. Teveel beweging en te grotebewegingen leiden ook af. Spreek eventueel handsignalen af om het woord te vragen.

Als je zelf de neiging hebt om door te ratelen, is het handig dat je vooraf een stopgebaar afspreekt.

Dit kan ook in omgekeerde richting werken. Spreek dit op voorhand wel af, anders is het niet zo respectvol. Ook vingerwijzen naar het scherm komt zeer agressief over.

Sowieso kan lichaamstaal hier ook als leidraad dienen voor het gesprek. Je ziet het heel makkelijk als iemand iets wil zeggen. Wil je zelf iets zeggen, wacht dan netjes tot de ander zijn punt heeft afgewerkt.

Oogcontact en zithouding

Oogcontact is geen makkelijke. Zonder rechtstreeks oogcontact is het gevoel van betrokkenheid en connectie een stuk minder groot. Als je geen oogcontact maakt kun je zelfs de indruk geven dat je niet luistert. Ik zie heel vaak disfunctioneel oogcontact tijdens een video meeting. Dat komt omdat we de natuurlijke neiging hebben om naar gezichten te kijken. Vrij vertaald: we kijken naar het midden van het scherm en niet in de camera. Zelf ben ik er voorstander van om recht in de camera te kijken als de ander aan het woord is.

 

Tip: maak jouw kader ruimer door je computer wat verder weg te zetten. Als je handen in beeld komen, dan laat je toch net wat meer lichaamstaal zien.

Zelf zet ik mijn pc op een ergonomische laptopstand op ooghoogte. Dit zorgt ervoor dat ik niet naar beneden kijk. Ook heb ik zo een betere houding en uitstraling.

Toon je betrokkenheid door een actieve luisterhouding. De zithouding is hierbij belangrijk. Als je spreekt, zorg dan dat je niet achterovergeleund zit. Zit rechtop, leun een tikkeltje naar voor, zo straal je meer zelfvertrouwen, betrokkenheid en trots uit. Als je luistert kun je gerust wat relaxter zitten, maar hou het wel professioneel.

 

Leiderschap en zelfvertrouwen

Leiderschap zit hem vooral in de voorbereiding, jouw non-verbale impact en jouw houding tijdens de meeting. Luister je aandachtig? Valt jou iets op? Ben je niet afgeleid?

Stel je jezelf eerst voor als je de eerste keer praat. Dat zorgt voor leiderschap, connectie en zelfvertrouwen. Inspelen op lichaamstaal kan zeker ook helpen. Zie je dat iemand totaal niet in de meeting zit, stel dan directe vragen om de betrokkenheid te vergroten.

Zorg voor een professionele look

Een beetje make-up kan wonderen doen en een beetje kleur aan de bovenkant van jouw lichaam zorgt voor mooie camerabeelden. Maak het alleen niet te gek, met teveel make-up, glitter, nepwimpers en overdreven veel accessoires. Dit leidt allemaal zo af. Het beeldscherm is klein, dus hou het rustig en verzorgd.

 

Achtergrond en omgeving

Het is denk ik logisch dat de achtergrond rustig en opgeruimd moet zijn. Geluid en rondslingerend speelgoed of een berg wasgoed kunnen enorm storend zijn en afleiden. Tegenwoordig kan je ook virtuele achtergronden instellen. Je kan het interessant houden voor de kijkers. Ik zag al heel wat mooie achtergronden.  Let wel op met jouw logo.  Draag contrasterende kledijkleur bij je logo als je niet wil dat je in jouw logo verdwijnt.

En vergis je niet, de deelnemers zien en horen meer dan je denkt. Stel je eens voor: je zit in je pyjamabroek achter jouw pc en je staat spontaan op om iets te pakken waar je niet direct bij kunt…

Je maakt absoluut indruk als je als na de meeting nog wat notities nastuurt, dus nakomt wat je beloofd hebt.

Tot slot

Eén ding weet ik zeker, na deze blog heb je geen excuus meer om niet online te schitteren.

Wil jij meer weten over lichaamstaal doorgronden?

Registreer je op www.impactacademyonline.com en ‘proef’ acht weken vrijblijvend van mijn emailcursus over dit topic. Je krijgt dan elke week een mail met een les.

 

Heb je nog meer ‘trek’ gekregen? Na acht weken kun je de volgende stap maken en de resterende 44 lessen ontvangen.

 

Wil jij aan de slag met video’s maken of weten hoe je over komt tijdens het videomeeten?

 

Kijk dan zeker even op www.impactacademyonline.com en bekijk de informatie over de cursus Hoe kom ik over op video.

Ik wens je veel online impact toe!

 

Oh en schrijf je ook zeker in op de nieuwsbrief om mijn volgende blog over non-verbale communicatie als communicatieleidraad online te ontvangen.

Veel succes tijdens het online vergaderen.

]]>
1035
Lichaamstaal doorgronden en de mondmaskermaatschappij https://impactacademy.be/2020/04/29/elementor-1026/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=elementor-1026&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=elementor-1026 Wed, 29 Apr 2020 20:29:20 +0000 https://impactacademy.be/?p=1026 Ik las al verschillende posts van mentale professionals die verontrust zijn door de massale promotiebeweging voor het opbouwen van de mondmaskermaatschappij.

Het klopt dat we een sociale soort zijn en dat de gelaatsexpressie-stimuli voor onze hersenen psychisch basisvoedsel is. Sommigen vrezen dat als een mondmasker dragen een geinstitutionaliseerd gestuurde openbare gedragscode wordt, we ons sociale brein uithongeren en dat dit ook een ticket wordt naar psychische problemen en malaise.

Als non-verbaal expert heb ik daar natuurlijk een menig over. Ik sta er absoluut niet voor te springen, dat mondmasker gebeuren en toch “safety first”. Toch gaat er niet zoveel communicatie verloren als je weet waar naar te kijken en er zijn nog domeinen in de non-verbale communicatie. Het klopt dat het gezicht het primair kanaal is als het gaat over non-verbaal kijken en studente Ashley Lawrence ontwikkelde een transparant mondmasker, dat vb. doven nog steeds toelaat om te liplezen zodat ook zij kunnen communiceren met anderen. We passen ons ook snel aan nieuwe situaties. Ik sla persoonlijk helemaal niet in paniek want de communicatie rond de ogen geeft ons de meeste en belangrijkste informatie over onze medemens. Ik verklaar mij nader.

De wereld van non-verbale communicatie is een hele interessante wereld, het geeft een kijk in de intenties van een ander zonder dat hier woorden aan te pas komen. Gezichtsuitdrukkingen en je houding verraden je initiële gedachten of beter gezegd intenties voordat je ook maar één woord gesproken heb. Dit komt door onze instinctieve hersenen. Deze ontvangen de externe informatie en reageren hierop. Wat ik wel wil benadrukken is dat er een groot verschil zit tussen het lezen van de gedachten van een persoon en het begrijpen van de fysieke expressies van een persoon. Ik ben als lichaamstaal expert er op getraind om mensen beter te doorgronden op basis van wat hun non-verbale communicatie laat zien. Ik kan geen gedachten lezen maar krijg wel heel veel interessante informatie.Het is ontzettend interessant om de bewegingen en expressies van mensen te observeren. Wat ik persoonlijk heel interessant vind zijn observaties tijdens een gesprekken. Iemand kan heel open en enthousiast een gesprek ingaan maar lichamelijk ineens een heel andere boodschap vertonen wanneer er specifieke vragen worden gesteld. Zo kun je op voorhand zien waar eventuele moeilijkheden inzitten. Observeren kun je leren en het is, wanneer je beheerst over voldoende kennis en vaardigheden om concrete observaties te maken, een zeer waardevolle tool. Communicatie en non-verbale communicatie verbinden is dubbel zo krachtig.

Wat kun je van een gezicht aflezen?

Een gezicht kan je veel vertellen over een persoon. Je kunt bewust een emotie tonen door te lachen, verrast te kijken of een gekke bek te trekken. Maar ook onbewust geeft je gezicht heel veel informatie vrij. Informatie die je misschien zou willen verbergen geeft je gezicht vrij voordat je er erg in hebt. Dit gebeurd omdat je gezicht, bewust of onbewust, direct reageert in de situatie zelf. Dit gebeurt door verschillende expressies die je gezicht laat zien. Je gezicht vertoont onder andere veel verschillende micro-expressies. Ook als je deze niet wilt laten zien gaat dit toch automatisch. Micro-expressies zijn hele bijzondere gezichtsuitdrukkingen die niet iedereen zomaar kan aflezen. Je moet hierop getraind worden. Er zijn ontzettend veel subtiele spierbewegingen in het gezicht die zo snel gaan dat je ze bijna niet kunt zien. Maar juist deze bewegingen vertellen ons heel veel over personen en over de situatie waarin zij zich bevinden. 

Als lichaamstaal expert ben ik zelf ontzettend enthousiast over het ‘Non-Verbaal Repertoire’, ook wel het PNR en de INSA methode. Iedereen heeft een eigen set repetitieve bewegingen en trekjes in het gezicht. Deze zijn afhankelijk van de situatie waarin de persoon zich op dat moment in bevindt. Ik let vooral op bewegingen rondom de ogen zoals het omhoog gaan van de wenkbrauwen en het wel of niet aanspannen van de oogleden. Dit zijn bewegingen die elk mens maakt, maar toch kan dit er bij iedereen weer anders uitzien. Wat wel overeenkomt is dat naarmate de spanning toeneemt deze repetitieve bewegingen ook zullen toenemen en de PNR duidelijker en intenser naar voren komt.

Wanneer je een goed zicht hebt op het PNR patroon van een persoon kun je een goed beeld schetsen hoe deze reageert op stress, wat voor persoonlijkheid de persoon in kwestie heeft en hoe deze zich beweegt in verschillende situaties. Dit is zeer waardevolle informatie om over te beschikken wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe collega rekruteert of wanneer je een team met verschillende persoonlijkheden managed.

 Gedrag voorspellen naar aanleiding van het begrijpen van de taal van het lichaam.

Wanneer je goed getraind wordt in de kunst van het observeren en het aflezen van bewegingen en expressies zal je ook beter het nog te vertonen gedrag van anderen kunnen voorspellen. De volgende zaken worden een stuk makkelijker:

● Beschikken ze over leiderschapskwaliteiten?

● Wat heeft de persoon in kwestie nodig om goed te functioneren op het werk?

● Wat kunnen eventuele valkuilen zijn?

● Wat heeft de persoon nodig om succes te boeken en een waardevolle collega te zijn?

Je gezicht kan verschillende modi tonen zoals de vechtmodus, de vluchtmodus of de bevriezingsmodus. Elke modus is weer gekoppeld aan een andere manier van bewegen, communicatie en reageren. Door de bewegingen en expressies in het gezicht te analyseren ontdek je welke modus jij (onbewust) hanteert. Om je hier bewust van te zijn kan je heel erg helpen tijdens onderhandelingen, verkoopgesprekken, bemiddeling of sollicitatiegesprekken. Vooral als je werkt in de sales, Hr, bemiddeling, advocatuur kan dit een waardevolle investering van je tijd zijn. Bij verkoop is het heel belangrijk dat je de ander goed kunt inschatten en de deal kunt closen. Als je de gezichtsexpressies goed kunt analyseren kan je ook zien waar de ander eventuele twijfels over heeft en kun je hier perfect op inspelen. Je zult merken dat je veel meer succes behaalt en je verkoopcijfers omhoog zullen schieten. Ook helpt dit jou om je algemene communicatie te verbeteren omdat je leert wat je valkuilen en die van een ander zijn.

Los van de bewegingen en micro-bewegingen zijn er ook andere facetten van non-verbale communicatie die je kunt leren analyseren.

Ik wil je hier graag bij helpen en heb daarom een gratis 2 maanden e-cursus ontwikkeld dat je goed op weg kan helpen. Tijdens deze e-cursus leert je lichaamstaal doorgronden. Je krijgt elke week een nieuwe les in jouw mailbox met nieuwe informatie.

Wil jij je hier ook graag in verdiepen en een ster worden het aflezen van bewegingen en expressies kijk dan snel op www.impactacademyonline.com naar de cursus “Lichaamstaal Doorgronden”.

]]>
1026
3 vormen van lichaamstaal voor meer succes en impact https://impactacademy.be/2020/02/10/3-vormen-van-lichaamstaal-voor-meer-succes-en-impact/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=3-vormen-van-lichaamstaal-voor-meer-succes-en-impact&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=3-vormen-van-lichaamstaal-voor-meer-succes-en-impact Mon, 10 Feb 2020 19:25:24 +0000 https://impactacademy.be/?p=770

Ontdek het belang van lichaamstaal in zakelijke communicatie

 

Je zult het misschien niet geloven, maar non-verbale communicatie is een belangrijk onderdeel van zakelijke communicatie. Natuurlijk zijn schriftelijke en mondelinge communicatie belangrijk bij het onderhouden van zakelijke contacten. Ze bepalen voor een deel de identiteit van je organisatie. Als je non-verbale communicatie niet overeenkomt met datgene wat je met je andere communicatie-uitingen overbrengt, zal je minder succesvol zijn. Ook maak je een slechte indruk op je klanten als je je non-verbaal niet goed weet uit te drukken. Je loopt zelfs het risico om klanten te verliezen doordat ze je niet vertrouwen. Non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol bij al je contacten. Dit geldt in je contact met klanten, leveranciers en werknemers, maar ook met collega’s tijdens een teamvergadering. Meer dan zestig procent van onze communicatie is non-verbaal. Niet alleen de inhoud van je speech of je pitch tijdens een productpresentatie zijn van belang, maar ook dat wat je non-verbaal uitstraalt.

 

3 soorten van non-verbale communicatie die meer succes of klantenbinding genereren

 

Als je een tijdje in de zakenwereld rondloopt, weet je inmiddels dat communicatie mede bepalend is om je doelen te behalen. Communicatie gaat om verbinding leggen tussen mensen. Als je op een juiste wijze communiceert, geef je anderen een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Je toont hiermee leiderschap. Dit leidt ertoe dat klanten eerder geneigd zijn om met jouw bedrijf in zee te gaan. Jij bent onderdeel van je bedrijf en wat jij uitstraalt, werkt door in hoe klanten jouw bedrijf zien. Als jij altijd met je armen over elkaar loopt en een gespannen gezicht zal dit klanten negatief beïnvloeden. Ook zullen potentiële werknemers terughoudender zijn om bij jouw bedrijf te komen werken. Non-verbaal communiceren draait om anderen boeien en overtuigen met jouw lichaamshouding en communicatie. Het gaat om impact. Er zijn non-verbale stukken zoals vb. de micro-bewegingen rond de ogen of met andere woorden ons non-verbaal persoonlijk repoire waar we weining invloed op hebben en toch zijn er zeker genoeg elementen die ervoor zorgen dat de we een goeie indruk kunnen nalaten. Besteed dus bijvoorbeeld zeker aandacht aan het geven van een hand. Het is jouw eerste vorm van fysiek contact en kan openheid, terughoudendheid, zenuwachtigheid, dominantie of zelfcontrole prijsgeven.

 Om succes te hebben zijn er 3 soorten non-verbale communicatie die je kan toepassen.

 

Zelfverzekerd en assertief

 

Zelfverzekerdheid moet niet verward worden met arrogantie. Er is een dunne scheidingslijn tussen deze twee. Als je je onzeker voelt, neem je letterlijk en figuurlijk minder ruimte in en laat je ook meer spanningsgedrag zien. Ook sta je vaak minder stabiel. Je herkent het zelf wel, dat je staat te wiebelen, gaat frunniken of plukken aan je kleding. Anderen zien deze onzekerheid bij jou en aarzelen dan onbewust of ze met jou in zee moeten gaan. Bij een presentatie of een vergadering is het daarom van belang dat je zelfverzekerd overkomt. Sta niet met je handen in je zakken, maar ondersteun je verhaal met vloeiende gebaren. Daarmee laat je je enthousiasme zien. Of misschien verschuil jij je achter een te zelfzekere houding en flirt je met arrogantie.

 Het volume van je stem is zeker zo belangrijk. Praat jij ook zachter en aarzelender als je onzeker bent? Dat is de reden, waarom je regelmatig het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Als je duidelijk en luid spreekt, zonder te gaan schreeuwen, kom je zelfverzekerder over en zal je boodschap zeker overkomen. Heel belangrijk is dus dat je achter je eigen boodschap staat en dat je gewoon de beste versie van jezelf laat zien.

 

Gastvrij en toegankelijk

 

Soms is een assertieve houding niet geschikt. Met onze lichaamshouding willen we kracht uitstralen, maar we willen ook een verbinding maken met de ander. Dit doe je door vriendelijk en gastvrij te zijn en ook op andere niveaus te connecteren. Een glimlach wekt het gelukshormoon endorfine op. Hiermee krijg je een open uitstraling en word je toegankelijker voor anderen. Als je een gesprek aangaat, zorg je voor een open houding door je lichaam en je voeten dezelfde richting uit te laten wijzen als waar de persoon staat met wie je praat. Ook spiegelen is een goede manier om te verbinden. Pas hierbij op dat je de ander niet gaat na-apen. Spiegelen doe je bijvoorbeeld door hetzelfde stemvolume te hanteren of dezelfde intonatie te gebruiken. Mensen voelen zich hierdoor op hun gemak. Ook qua houding kan je spiegelen. We mogen het best een beetje vergelijken met dansen met je gesprekspartner.

 Steeds meer communicatie vindt online plaats, dat geldt ook voor een eerste indruk. Zorg dan ook voor een gepaste profielfoto op je LinkedIn profiel.

 

Geruststellend en kalmerend

 

Op de werkvloer gaat het er niet altijd even ontspannen aan toe. Ook tijdens onderhandelingen is er vaak spanning en weerstand. Wij beschikken over speciale zenuwcellen, spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat we de bewegingen of gezichtsuitdrukkingen die we zien onbewust gaan nadoen. Deze spiegelneuronen maken ons sociaal en invoelend, maar kunnen soms ook problemen opleveren. Als wij vijandig gedrag gaan spiegelen, kan de situatie makkelijker escaleren. Stel je voor dat de partij tegenover jou aan tafel de vuist op tafel legt en jij doet dat ook, dan neemt de spanning in de ruimte enorm toe. Het is belangrijk om te blijven zorgen voor een positieve en open houding. Daarmee laat je zien dat je open staat voor dialoog. Je kan op deze manier ook de spanning in de ruimte doorbreken. Ook de tafelschikking is bepalend voor de sfeer. Als je recht tegenover elkaar zit, zorgt dat voor afstandelijkheid tussen jou en je gesprekspartner. Kies liever voor een hoekschikking of een ronde tafel, dat bevordert de samenwerking.

 

Inspelen op lichaamshouding van anderen

 

Om je doelen te behalen let je op je eigen lichaamshouding. Het is ook verstandig om op de lichaamshouding van anderen te letten, zodat je daar op in kunt spelen. Let eens op de voeten van je gesprekspartner. Staan ze op jou gericht of staat de ene voet al richting de deur? Ook een houding met gekruiste enkels is belangrijk om in de gaten te houden. Dat kan op spanning en onveiligheid duiden. Let niet alleen op de voeten, handen, armen, benen, lichaamshouding of micro-bewegingen in het gezicht. Die kunnen namelijk heel veel vertellen over de kwaliteiten, valkuilen en behoeftes van iemand. Al deze elementen samen zorgen er voor dat je informatie en duidelijkheid krijgt. Zo heb je meer regie in een gesprek.

 

Wat kan Dana Ketels voor jou betekenen?

 

Ik ben lichaamstaal expert, gecertificeerd coach en lichaamstaaltrainer. Ik heb een jarenlange ervaring op het gebied van non-verbale communicatie en coaching. Ik leer je om effectiever met klanten, medewerkers en leveranciers om te gaan. Dit doe ik door middel van coaching, workshops en lichaamstaal opleiding. De lichaamstaal opleiding is er zowel voor beginners als voor gevorderden. Ik ondersteun en coach ook gedreven professional om te durven (verbaal) te communiceren in de lijn met het non-verbale communcatie omdat er heel veel mensen onder spanning stilvallen, de communicatie niet durven aangaan of door stress in anders spanningsgedrag laten zien en niet de beste versie van zichzelf laten zien. Dan kan bevriezen of vluchten zijn in een meeting, persoonlijk gesprek, presentaties, contacten of zichtbaarheid uit de weg gaan of toch praten en niet gehoord worden.

 Spreekt dit je aan en wil je meer leren over het gebruik van non-verbale communicatie? Wil je met meer impact spreken en verbinden en meer duidelijk krijgen in gesprekken? Toon leiderschap en neem contact op met Dana Ketels – Lichaamstaal expert. Kijk voor meer informatie over open opleidingen en contactgegevens op website.

Blogs in jouw mailbox? Schrijf hier in: http://eepurl.com/bZEJPf 

Eerst komende open opleidingen:

 

. 2 dagen open opleiding in Gentbrugge in het Nederlands op 12 november en 28 november 2020: Door-zien en doelgericht communiceren. Meer info hier: https://strategicfaceprofilers.com/leren/faceourpersonality-2-4-2/

]]>
770
Kijk en communiceer effectiever https://impactacademy.be/2019/09/26/kijk-en-communiceer-effectiever/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kijk-en-communiceer-effectiever&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kijk-en-communiceer-effectiever Thu, 26 Sep 2019 20:59:45 +0000 https://impactacademy.be/?p=737 Herkennen van gedrag onder spanning, is vaak een eye-opener voor mensen. 

Een aantal jaren geleden maakte ik kennis met de non-verbale strategie analyse, een methode om via het bestuderen van hoog-repeterende micro-bewegingen van wenkbrauwen en oogleden binnen enkele minuten informatie over welke boodschappen mensen uitzenden en wat hun kwaliteiten, valkuilen, behoeften en communicatie strategieën onder druk zijn.

Voor mij was dit een AHA-ervaring want al jaren gaf ik opleiding in non-verbale communicatie, teamdynamieken en persoonlijkheid. In één klap kreeg ik er een methode bij dat alles combineerde en op zijn plaats liet vallen. Voor mij de absolute verdieping in mijn vakdomein. Eentje waar ik op vandaag nog steeds wild van loop en keihard uitkijk naar de verdere ontwikkelingen.

Naast eerdere certificaties in het domein van non-verbale communicatie, communicatie technieken, coaching, teamdynamieken en persoonlijkheid kreeg ik weliswaar een nieuwe kijk op de ander en ook ondanks alle assessments die ik al had doorlopen: mezelf ;.).

In het begin was ik toch wat sceptisch want de methode zorgt dat alle andere lichaamstaal als meer situationeel bekeken wordt. Nog steeds waardevol en toch is het interessanter om dieper te duiken in het gedrag van mensen via de hoog-repeterende micro-bewegingen op het gezicht. Gedrag (en zeker onder druk) als het ware toch wat voorspelbaarder te maken via deze methode.  

Mijn coaching klanten waren de ideale “proefkonijnen” om te observeren. Als snel merkte ik wat ik leerde over de fight, fligt en freeze signalen op het gezicht matcht met de overtuigingen en uitdagingen van mijn klanten. Tijdens mijn verkoopgesprekken kon ik al snel opmerken hoe ik het gesprek beter kon inzetten en wat de klant nodig heeft om een veilig gevoel aan tafel te krijgen. Tijdens mijn trainingen verraste ik toen al geregeld trainees over hun behoeftes in samenwerking met een spot-on observatie gelinkt met de methode. Tijdens teamscan komen teams na analyse tot andere inzichten over hun samenwerkings- en communicatie patronen.  

Vorig jaar ben ik de kennis dankzij mijn certificatie als INSA master professional beginnen doorgeven samen met mijn collega Sofie-Ann. 

De meerwaarde?  

Onderhandelaars schrijven in hun testimonials: dat deze methode zeer bruikbaar is in de praktijk.

Bemiddelaars sluiten beter aan op de behoeftes van hun klanten op basis van wat ze waarnemen bij de gezichtsspieren. Doordat ze precies weten wat er aan de hand is ervaar klanten minder stress door gerichte interventies en zijn ze eerder in staat om te praten waar het echt over gaat.

Een tweede testimonial van een bemiddelaar-advocaat: voor mij was de opleiding een meerwaarde voor mijn praktijk als bemiddelaar nu van een bemiddelaar verwacht wordt om op het juiste moment de gepaste interventies te doen. Door heel snel de partijen aan tafel aan te voelen en te weten welk type persoonlijkheden voor u zit, kan ik veel sneller aanvoelen met welke interventies ik kan achterhalen wat de belangen van partijen zijn.

Recruiters krijgen door te kijken naar het persoonlijk non-verbaal repertoire een totaal ander beeld van de kandidaat en vinden het een welkome aanvulling op bestaande testen.

Psychologen kunnen de praktische toepasbaarheid van deze training erg waarderen omdat je objectief kan kijken naar wat je op het gezicht gebeurd en daarmee de kwaliteiten, valkuilen en behoeften van mensen kan in kaart brengen.

Wij kunnen nog wel een tijdje doorgaan. In deze blog lichten we de methode meer toe. Op de site staan nog meer posts, podcasts en radio fragmenten.

Wij geven nog enkele avondsessies waar je al een voorproefje kan krijgen van wat je in de opleiding kan leren.

Je bent welkom:

– Wat vertelt je gezicht?, infosessie met Sofie-Ann, donderdag 3 oktober om 19.30 in het gezellige Wonderwijvenhuis, Wommelgem. Een mailtje om te laten weten dat je komt is voldoende.

– Ontdek je persoonlijkheid door non-verbale communicatie, met Dana, dinsdag 15 oktober om 19.30, Coach Café Brussel. Inschrijven op voorhand hier.

– Sprekersavond in het kader van de Mediation Week met o.a. Dana Ketels. woensdag 16 oktober om 19u, Gent. Meer info en inschrijven hier. Erkenning door Federale Bemiddelingscommissie voor 3 uur.

Wil je een plekje tijdens eens van onze leidingen reserveren? 

We hebben drie opleidingen gepland. Op elke pagina staat uitgebreide informatie:

– Antwerpen, 23 november en 7 december

– Gentbrugge, 4 en 18 februari

– Brussel, 3 en 17 maart (in het Engels)

Check de andere workshops op de tab open workshop.

Vragen, opmerkingen of iets anders. Shoot!

 

 

 

]]>
737
Youtube kanaal weer bijgevuld met nieuwe video https://impactacademy.be/2019/06/13/youtube/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=youtube&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=youtube Thu, 13 Jun 2019 14:37:34 +0000 https://impactacademy.be/?p=689 Hallo Iedereen

Mijn youtube kanaal is bijgevuld met wat video’s over impact van de non-verbale communicatie op de totale communicatie en de mythe van Albert Mehrabian.  Meer video’s volgen in de loop van de komende weken.  Abboneer je dus op het kanaal. 

Veel kijkplezier via deze link: youtube.com/c/DanaKetels007

 

 

Dana

https://www.youtube.com/watch?v=HvvzDe0e01Q
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

]]>
689
Eerste podcast is online https://impactacademy.be/2019/06/12/podcast/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=podcast&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=podcast Wed, 12 Jun 2019 21:16:01 +0000 https://impactacademy.be/?p=676

Hallo Iedereen

Mijn eerste podcast is online over de impact van de non-verbale communicatie op de totale communicatie en de mythe van Albert Mehrabian.

Veel luisterplezier via deze link: https://anchor.fm/dana-ketels!

 

 

Dana

]]>
676
Mijn aandeel in het boek over wielrenner Tom Dumoulin https://impactacademy.be/2019/06/12/tomdumoulin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tomdumoulin&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tomdumoulin Wed, 12 Jun 2019 20:51:40 +0000 https://impactacademy.be/?p=666 Hallo Iedereen

Via deze link kan je een extract lezen van mijn non-verbale strategie analyse over de persoonlijkheid van Tom Dumoulin. We schreven onder meer dat hij van zijn leidinggevende duidelijk afspraken verwacht maar met dat er wel voldoende bewegingsruimte moet zijn voor eigen ervaringen, kennis en creativiteit. Een keurslijf gaat niet werken. De auteur schrijft dat laatste stukje uit de analyse wel zeer treffend en zijn gedrag verklaard. Voor alle duidelijk: ik volg het wielrennen niet, ik had de naam Tom Dumouling wel al eens ergens gehoord maar kende totaal zijn parcours niet. Ik analyseerde enkel zijn microbeweging aan de hand van videobeelden. Meer lezen… klik op de link. 

Een eigen analyse? Wil je weten wat ik van jouw microbewegingen kan aflezen? Neem contact op. 

Veel leesplezier!

 

 

 

Dana

]]>
666
Te gast bij De Wereld van Sofie https://impactacademy.be/2019/05/18/dewereldvansofie-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dewereldvansofie-2&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dewereldvansofie-2 https://impactacademy.be/2019/05/18/dewereldvansofie-2/#comments Sat, 18 May 2019 12:52:58 +0000 https://impactacademy.be/?p=1 Hallo Iedereen

 

Het boek van Patrick Bernhart over Tom Dumoulin is eindelijk verschenen en staat al in de bestsellerslijst en ik werkte mee aan het hoofdstuk de “Geest” van Tom.

Via deze link kan je een extract lezen van mijn non-verbale strategie analyse over de persoonlijkheid van Tom Dumoulin. We schreven onder meer dat hij van zijn leidinggevende duidelijk afspraken verwacht maar met dat er wel voldoende bewegingsruimte moet zijn voor eigen ervaringen, kennis en creativiteit. Een keurslijf gaat niet werken. De auteur schrijft dat laatste stukje uit de analyse wel zeer treffend en zijn gedrag verklaard. Voor alle duidelijk: ik volg het wielrennen niet, ik had de naam Tom Dumouling wel al eens ergens gehoord maar kende totaal zijn parcours niet. Ik analyseerde enkel zijn microbeweging aan de hand van videobeelden. Meer lezen… klik op de link. 

Een eigen analyse? Neem contact op.

Veel leesplezier!

 

 

Dana

 

]]>
https://impactacademy.be/2019/05/18/dewereldvansofie-2/feed/ 1 1