Ik las al verschillende posts van mentale professionals die verontrust zijn door de massale promotiebeweging voor het opbouwen van de mondmaskermaatschappij.

Het klopt dat we een sociale soort zijn en dat de gelaatsexpressie-stimuli voor onze hersenen psychisch basisvoedsel is. Sommigen vrezen dat als een mondmasker dragen een geinstitutionaliseerd gestuurde openbare gedragscode wordt, we ons sociale brein uithongeren en dat dit ook een ticket wordt naar psychische problemen en malaise.

Als non-verbaal expert heb ik daar natuurlijk een menig over. Ik sta er absoluut niet voor te springen, dat mondmasker gebeuren en toch “safety first”. Toch gaat er niet zoveel communicatie verloren als je weet waar naar te kijken en er zijn nog domeinen in de non-verbale communicatie. Het klopt dat het gezicht het primair kanaal is als het gaat over non-verbaal kijken en studente Ashley Lawrence ontwikkelde een transparant mondmasker, dat vb. doven nog steeds toelaat om te liplezen zodat ook zij kunnen communiceren met anderen. We passen ons ook snel aan nieuwe situaties. Ik sla persoonlijk helemaal niet in paniek want de communicatie rond de ogen geeft ons de meeste en belangrijkste informatie over onze medemens. Ik verklaar mij nader.

De wereld van non-verbale communicatie is een hele interessante wereld, het geeft een kijk in de intenties van een ander zonder dat hier woorden aan te pas komen. Gezichtsuitdrukkingen en je houding verraden je initiële gedachten of beter gezegd intenties voordat je ook maar één woord gesproken heb. Dit komt door onze instinctieve hersenen. Deze ontvangen de externe informatie en reageren hierop. Wat ik wel wil benadrukken is dat er een groot verschil zit tussen het lezen van de gedachten van een persoon en het begrijpen van de fysieke expressies van een persoon. Ik ben als lichaamstaal expert er op getraind om mensen beter te doorgronden op basis van wat hun non-verbale communicatie laat zien. Ik kan geen gedachten lezen maar krijg wel heel veel interessante informatie.Het is ontzettend interessant om de bewegingen en expressies van mensen te observeren. Wat ik persoonlijk heel interessant vind zijn observaties tijdens een gesprekken. Iemand kan heel open en enthousiast een gesprek ingaan maar lichamelijk ineens een heel andere boodschap vertonen wanneer er specifieke vragen worden gesteld. Zo kun je op voorhand zien waar eventuele moeilijkheden inzitten. Observeren kun je leren en het is, wanneer je beheerst over voldoende kennis en vaardigheden om concrete observaties te maken, een zeer waardevolle tool. Communicatie en non-verbale communicatie verbinden is dubbel zo krachtig.

Wat kun je van een gezicht aflezen?

Een gezicht kan je veel vertellen over een persoon. Je kunt bewust een emotie tonen door te lachen, verrast te kijken of een gekke bek te trekken. Maar ook onbewust geeft je gezicht heel veel informatie vrij. Informatie die je misschien zou willen verbergen geeft je gezicht vrij voordat je er erg in hebt. Dit gebeurd omdat je gezicht, bewust of onbewust, direct reageert in de situatie zelf. Dit gebeurt door verschillende expressies die je gezicht laat zien. Je gezicht vertoont onder andere veel verschillende micro-expressies. Ook als je deze niet wilt laten zien gaat dit toch automatisch. Micro-expressies zijn hele bijzondere gezichtsuitdrukkingen die niet iedereen zomaar kan aflezen. Je moet hierop getraind worden. Er zijn ontzettend veel subtiele spierbewegingen in het gezicht die zo snel gaan dat je ze bijna niet kunt zien. Maar juist deze bewegingen vertellen ons heel veel over personen en over de situatie waarin zij zich bevinden. 

Als lichaamstaal expert ben ik zelf ontzettend enthousiast over het ‘Non-Verbaal Repertoire’, ook wel het PNR en de INSA methode. Iedereen heeft een eigen set repetitieve bewegingen en trekjes in het gezicht. Deze zijn afhankelijk van de situatie waarin de persoon zich op dat moment in bevindt. Ik let vooral op bewegingen rondom de ogen zoals het omhoog gaan van de wenkbrauwen en het wel of niet aanspannen van de oogleden. Dit zijn bewegingen die elk mens maakt, maar toch kan dit er bij iedereen weer anders uitzien. Wat wel overeenkomt is dat naarmate de spanning toeneemt deze repetitieve bewegingen ook zullen toenemen en de PNR duidelijker en intenser naar voren komt.

Wanneer je een goed zicht hebt op het PNR patroon van een persoon kun je een goed beeld schetsen hoe deze reageert op stress, wat voor persoonlijkheid de persoon in kwestie heeft en hoe deze zich beweegt in verschillende situaties. Dit is zeer waardevolle informatie om over te beschikken wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe collega rekruteert of wanneer je een team met verschillende persoonlijkheden managed.

 Gedrag voorspellen naar aanleiding van het begrijpen van de taal van het lichaam.

Wanneer je goed getraind wordt in de kunst van het observeren en het aflezen van bewegingen en expressies zal je ook beter het nog te vertonen gedrag van anderen kunnen voorspellen. De volgende zaken worden een stuk makkelijker:

● Beschikken ze over leiderschapskwaliteiten?

● Wat heeft de persoon in kwestie nodig om goed te functioneren op het werk?

● Wat kunnen eventuele valkuilen zijn?

● Wat heeft de persoon nodig om succes te boeken en een waardevolle collega te zijn?

Je gezicht kan verschillende modi tonen zoals de vechtmodus, de vluchtmodus of de bevriezingsmodus. Elke modus is weer gekoppeld aan een andere manier van bewegen, communicatie en reageren. Door de bewegingen en expressies in het gezicht te analyseren ontdek je welke modus jij (onbewust) hanteert. Om je hier bewust van te zijn kan je heel erg helpen tijdens onderhandelingen, verkoopgesprekken, bemiddeling of sollicitatiegesprekken. Vooral als je werkt in de sales, Hr, bemiddeling, advocatuur kan dit een waardevolle investering van je tijd zijn. Bij verkoop is het heel belangrijk dat je de ander goed kunt inschatten en de deal kunt closen. Als je de gezichtsexpressies goed kunt analyseren kan je ook zien waar de ander eventuele twijfels over heeft en kun je hier perfect op inspelen. Je zult merken dat je veel meer succes behaalt en je verkoopcijfers omhoog zullen schieten. Ook helpt dit jou om je algemene communicatie te verbeteren omdat je leert wat je valkuilen en die van een ander zijn.

Los van de bewegingen en micro-bewegingen zijn er ook andere facetten van non-verbale communicatie die je kunt leren analyseren.

Ik wil je hier graag bij helpen en heb daarom een gratis 2 maanden e-cursus ontwikkeld dat je goed op weg kan helpen. Tijdens deze e-cursus leert je lichaamstaal doorgronden. Je krijgt elke week een nieuwe les in jouw mailbox met nieuwe informatie.

Wil jij je hier ook graag in verdiepen en een ster worden het aflezen van bewegingen en expressies kijk dan snel op www.impactacademyonline.com naar de cursus “Lichaamstaal Doorgronden”.

nl_BENederlands (België)